Amalgam; diş dolgularında kullanılan gümüş, kalay ve bakır tozlarının, cıva ile karıştırılması ile elde edilir. Diş üzerindeki çürük temizlendikten sonra bu karışım ile doldurularak tekrar diş bütünlüğü kazanılır. Amalgam dolgular yaklaşık 150 yıldır içerikleri geliştirilerek kullanılmaktadır. Ancak günümüzde bu dolguların içerisindeki civanın zehirliliğine ilişkin kaygılar artmıştır. Her ne kadar bugün ki amalgam dolgular gerektiği kadar civa içerse de sıcak yiyecek içeceklerle, çiğneme ile civa buharının açığa çıktığı bir gerçektir. Az veya çok civa salınımı da özellikle nörologlarca dikkate alınmaktadır. Henüz tam olarak kanıtlanmasa da ağızdaki çok sayıdaki amalgam dolgunun beyin, kalp, böbrek, akciğer ve bağışıklık sistemine zarar verebileceği düşünülmektedir.
Peki; tüm amalgam dolguları söktürmeli miyiz?
Tabii ki hayır! Eğer dolgu etrafında açılma, yeni çürük yok ise kullanmaya devam edilmeli, ta ki soğuk içeceklerde sızı, tatlı ekşi tüketiminde ağrı sızı olana dek.
Değiştirilmesi gereken civalı dolgular çok özel şartlarda sökülmeli:
Öncelikle bir gün içinde çok sayıda amalgam dolgu sökülmemeli; çünkü sökme işlemi sırasında çıkan ısı civanın buharlaşmasına yolaçmaktadırr. bu buhar hem hasta, hem doktor hem de doktorun asistanı için zararlıdır.. Dolgu sökülmesi işlemi çok kuvvetli bir cerrahi aspiratör eşliğinde; ve hastanın dolgu artıklarını yutmasını önleyecek ”rubber dam” lastik örtü uyguladıktan sonra yapılmalıdır.