Diş Tedavileri

Dişhekimi = Sanatçı+Mühendis+Doktor

Diş Çekimi

Her ne kadar hiç istemesekte bazen süt veya daimi dişlerin çekilmesi gerekir. Özellikle; onarılamayacak kadar hasarlı/kırılmış; kanal tedavisi ile kurtarılamayacak veya ileri dişeti hastalığına sahip dişler lokal anestezi altında çekilir. Çekimde önemli nokta yeterli uyuşma ile konforlu çekim yapmaktır. Bir diğer konu ise çekilecek dişin yerine implant yerleştirileceği düşünülerek minimal hasarla çekim yapmaktır. Bu amaçla çekilen diş yuvasını korumak amacıyla ”soket koruma” işlemi yapılabilir.

Cerrahi Diş Çekimi

Normal diş çekiminden farklı olarak diş aşırı harabiyetli veya gömük durumdadır. Öncelikle dişi görünür hale getirmek için bir kesi yapılması; sonrasında da dikişler atılması gerekir. En sık olarak 20 yaşları gömük kalmaktadır. Eğer 20 yaş dişleri öndeki dişleri sıkıştırıyor, önündeki dişte çürümeye neden oluyorsa veya zaman zaman iltihap yapıyorsa çıkarılmalıdır. Çekim planlamasında önce xray ile gömük dişin tam olarak yeri ve şekli belirlenir, lokal anestezi ile çekim yapılır.

Diş Rengi Dolgular

Tanım olarak ”dolgu” diş üzerindeki eksikliği tamamlama işlemidir. 2000′ lere kadar özellikle arka dişlerde bir tür alaşım-amalgam- dolgular kullanılmakta idi. Bugünse teknoloji bizlere diş renginde kompozit ve porselen dolgular—”inlay; onlay, overlay” yapmamıza imkanı vermiştir. Yine ön dişlerde ”bonding” işlemi ile dişlerde renk, şekil boyut değişiklikleri başarılı olarak yapılmaktadır..

Ağıziçi Muayene

Detaylı ağıziçi muayene bizlere bakmak ve dahası görmek anlamında yardımcı olmaktadır. Diş çürüklerinin, dişeti hastalıklarının erken teşhisi; 15 gün içinde geçmeyen ve prekanseröz olabilen ağıziçi yaraların gözlenmesi, çiğnemenin tek taraflı olup olmadığı, diş sıkma ve gıcırdatma varlığının tespitini; asitli içeceklere bağlı aşınmaları, hatalı fırçalamaya bağlı dişeti çekilmelerini; kısacası yolunda olmayan şeyleri görmenin yolu detaylı ağıziçi muayenedir.

Diştaşı Temizliği

Beslenme ağızdan başlar ve her türlü dış etki dişlerimiz üzerindedir. Soğuk; ardından sıcak—-dondurma- çay— sonra yine sıcak; asitli içecekler-yiyecekler; sigara; sert yumuşak yapışkan gıdalar!!! Tüm bu maddeler diş yüzeyine bağlanarak ”bakteriyel diş plağı” yapar. Bu plak ise diş çürüğü ve diştaşının başlangıcıdır. Yeterli diş fırçalama yapılmadığında diştaşı ve çürük kaçınılmaz olur. Diş eti hastalığı kanamalı; aşırı büyümeli ;dişeti çekilmeli veya ağız kokusu ile kendini gösterir. Tüm bu sorunları enaza indirmek için 4-6 ayda bir diş hekiminize diştaşı temizliği yaptırmanız gerekir.

Kuron Köprü Protezleri

Herhangi bir nedenle diş çekildiği zaman oluşan boşluğu gidermenin yollarından biri köprü protezi yapılmasıdır. Boşluğa komşu dişlerde aşındırma sonrası ölçü üzerine laboratuarda sabit diş protezi hazırlanarak dişler üzerine yapıştırılır. Köprünün ömrü yapıldığı maddeye; yapım şekline; yapan hekime ve hastanın ağız bakımına bağlıdır.

Kanal Tedavileri

Çürüme diş sinirlerine yaklaştığında veya eriştiğinde dişte kendiliğinden başlayan, uzun süren nabız atması şeklinde özellikle geceleri artan bir ”ağrı” oluşur. Bu durumda yapılması gereken bu sinir dokusunun temizlenip doldurulmasıdır. İşlem diş kökündeki kanallara yapıldığı için ”kanal tedavisi” ismini alır. Eğer yüzde şişlik, apse yok ise genellikle lokal anestezi altında bir veya iki seansta tedavi tamamlanır. Kalan diş miktarına göre dişin üzeri bir dolgu veya kaplama ile onarılır. Kurallara uyulduğunda %95′ in üzerinde başarılı bir işlemdir. Ama siz siz olun; kanal tedavisi gerekene kadar beklemeyiniz!!!

Diş Protezleri

Tüm tedaviler denendikten sonra yine de dişinizi çektirmeniz gerektiyse diş implantı zamanı gelmiş demektir. Diş implantı diş kökünü taklit eden grade 4 titanyumdan yapılmış vidadır. Lokal anestezi ile çene kemiğine açılan yuvalara yerleştirilir. Yapay kök-implant yaklaşık 2-3 ay içerisinde kemikle kaynaştıktan sonra alınan ölçüler üzerine bir kuron kaplama veya gerekiyorsa köprü protezi yapıştırılır. Implant ile sadece tek diş eksikliği yanında tam dişşizlik durumunda alt üst çene tüm ağıza 10-14 implant ile sabit diş yapmak mümkündür. Unutmamalı ki her ağız birbirinden farklıdır haliyle çözümleri de değişkenlik gösterir. Implant bazen diş çekimi ile aynı anda olabileceği gibi 8 hafta sonra da yapılabilir. Çekimden sonraki aylarda implantı yerleştirilebilecek kemik miktarı yıllar içinde azalacaktır.

Diş Sıkma ve Gıcırdatma Tedavisi

Günümüz zor şartlarında pekçok kişi gece veya gündüz dişlerini sıkmakta ve gıcırdatmakta.Bu kötü alışkanlık dişlerde aşınmaya, kırılmaya, çatlamaya; çene ekleminde hasara–ağız açarken ses-ağrı vb–kaslarda ağrı ve kasılmalara, baş boyun ağrılarına yolaçmaktadır. Öncelik durumun farkına vararak gevşemeye çalışmakta olsa da dişlerden alınan ölçü üzerine yapılan sert gece plağı—night guard– dişlerde oluşabilecek hasarı azaltmakta, kasları dinlendirmektedir. Gece plağı 6 aylık dönemlerle diş hekimi kontrol edilmelidir.

Diş Estetiği

Dişlerin yapısından, renginden, diziliminden ve boyutundan memnun olunmadığında diş rengi dolgularla; lamina veneerlerle-yaprak laminalar- , metalsiz porselen kuronlarla yüz güldürücü değişiklikler yapılması mümkündür.

Dişeti Tedavileri

Dişetleri dişi çevreleyen çene kemiği ile birlikte kıymetli bir dokudur. Herhangi bir nedenle dişi çevreleyen dişeti çekildiğinde altındaki çene kemiği de zayıflayacaktır. Bu nedenle öncelik dişetini sağlıklı; kanamasız, sert kıvamlı tutmak gerekir. Bunun için kaliteli fırçalama, dişipi ve arayüz fırçası kullanımı düzenli diştaşı temizliği gerekir. Dişetleri şiş, kanamalı, büyümüş veya çekilmiş ise diş hekiminiz duruma göre bir tedavi planı uygulamaya başlar; bunlar; diştaşı temizliği, diş-dişeti küretajı ve dişeti ameliyatlarıdır. Yine de başarı kişilerin ağız bakımını üst düzeyde tutması ile sağlanacaktır.

İmplant Tedavisi

Eksik dişleri yerine koyma yöntemlerinden güncel olanıdır. Şu doğrular biraraya gelirse çok başarılı sonuç vermektedir; bu doğrular:

1) Doğru hasta
2) Doğru planlama
3) Doğru uygulama
4) Doğru malzeme seçimi
5) Tedavi sonrası doğru bakım

Call Now Button